Внесення КАС під кукурудзу

Внесення КАС під кукурудзу

Карбамідно-аміачна суміш (КАС) є одним із найкращих добрив для будь-якої сільськогосподарської культури, адже він має у своєму складі усі три форми азоту, що необхідні рослинам (нітратну, амонійну та амідну) у максимально доступній формі. Є три промислових види цього добрива: КАС-28, КАС-30 та КАС-32, що відрізняються масовою часткою загального азоту у відсотках (відповідно, 28%, 30% та 32%).

Також перевагами КАС у порівнянні з іншими добривами є низька собівартість його внесення та висока технологічність. Підживлення культур за допомогою КАС дозволяє більш рівномірно (у порівнянні з твердими добривами) розподілити діючу речовину по площі посіву. До того ж його внесення можна поєднати з внесенням ЗЗР та мікродобрив, що додатково скорочує витрати на догляд за посівами.

Кукурудза добре реагує на використання КАС і у якості основного добрива, і у якості підживлення. КАС вносять під оранку або під культивацію у нормі 2 ц/га (60 кг/га діючої речовини) з обов'язковою заробкою його в ґрунт. Пролонгований азот зі складу КАС стане доступним для кукурудзи на момент появи її сходів, а швидкий дозволить уникнути можливої появи дефіциту надалі.Також кукурудза добре реагує на підживлення КАС у наступні періоди:

  1. у фазі 3-5 листків, коли відбувається активний розвиток репродуктивної системи. У разі, якщо в цей період в ґрунті спостерігається дефіцит азоту, потрібно вносити КАС у нормі 1 ц/га (30 кг/га діючої речовини) за умов достатнього зволоження ґрунту;
  2. від появи 9-10 листків до повного викидання волоті відбувається інтенсивне наростання вегетативної маси кукурудзи, для чого культурі азот необхідний першочергово. Його нестача у вказаний період призводить до критичного голодування, в результаті чого може суттєво зменшитись урожайність кукурудзи. В цей період також можливе внесення 1 ц/га КАС.

При підживленні кукурудзи з використанням КАС необхідно пам'ятати наступні аспекти:

  1. якщо температура повітря перевищує +20°C, то КАС вносять лише у вечірні або ранкові (за відсутності роси) години;
  2. оптимальний рівень pH ґрунтового розчину для спрацьовування КАС повинен становити 8-9;
  3. внесення КАС відразу після опадів або за сильної роси може призвести до хімічних опіків кукурудзи, адже висока вологість повітря робить структуру листя більш проникною;
  4. по листу КАС необхідно вносити з використанням спеціальних дрібнодисперсних розпилювачів, щоб добриво не затримувалось на листі, адже це також може призвести до появи хімічних опіків на листі кукурудзи.
Made with