Вода для обприскування

Вода для обприскування

Вода є основою проведення обприскування. Саме вона доставляє діючу речовину на рослину або у ґрунт. Для обробки пестицидами вода повинна бути чистою і мати оптимальні фізико-хімічні показники. При виборі води важливо контролювати такі її показники: наявність органічної речовини та домішків, вміст розчинених в ній солей, жорсткість та рівень pH.

Походження води та її фільтрація дуже важливі при створенні робочого розчину. Так, вода, набрана з природної водойми, містить багато органічних речовин та механічних забруднень (рослинні рештки, водорості, пуголовки тощо), які здатні засмічувати форсунки та фільтри. Тому її обов'язково фільтрувати. Окрім цього така вода містить колоїдні частки глини, мулу та піску, які здатні зв'язувати активні компоненти діючих речовин ЗЗР, знижуючи тим самим їхню ефективність.

PH та жорсткість води мають не менше значення під час приготування робочого розчину. Жорстка вода має підвищений вміст катіонів кальцію та магнію. Чим вища концентрація цих мінералів, тим більш жорстка вода. Вона насичується ними проходячи через підземні мінерали (гіпс, вапняк, доломіти тощо). На території України переважає жорстка вода. Але цей показник коливається в залежності від походження і пори року. У природних водоймах України жорсткість води зростає з північного заходу на південний схід. У річках північної України вона становить 2-3 моль/дм³, а на півдні - 15-30 моль/дм³. Це обмежує можливості використання води в сільському господарстві. Так, наприклад, фосфор, який входить до складу багатьох мікродобрив, в жорсткій воді випадає в осад. Гербіциди, діючими речовинами яких є гліфосат, 2,4-Д, 2М4Х та клопіралід також негативно реагують на таку воду. Наприклад, іони 2,4-Д в жорсткій воді з'єднуються з катіонами кальцію та магнію, що призводить до появи осаду в баці обприскувача та засмічує фільтри й форсунки. Також вода з високим вмістом солей кальцію та магнію може знижувати стабільність суспензій та емульсій, що погіршує здатність ЗЗР до змішування з водою.

Показник pH вказує міру активності іонів водню та концентрацію їх у розчині. Тобто ступінь кислотності або лужності від 0 до 14. Розчин з pH від 0 до 7 вважається кислим, від 7 до 14 - лужним. У межах 7 він буде нейтральним. Водопровідна вода має лужне середовище, її pH становить 7-9. Більшість природних вод мають показник pH від 6,5 до 9. В лужній воді відбувається розпад діючих речовин більшості пестицидів. Відбувається процес лужного гідролізу, який знижує їхню ефективність. До лужного середовища чутливі усі види пестицидів окрім сульфонілсечовин, для яких оптимальним є pH вище 7. Для більшості ЗЗР, мікродобрив та листових підживлень культур рекомендований pH робочого розчину складає 5-6,5. Для регуляції рівня pH та ступеня жорсткості води використовують ад'юванти та кондиціонери води.

Фільтрація води для робочого розчину, контроль її жорсткості та рівня pH здатні суттєво покращити ефективність обприскування культур ЗЗР, внесення мікродобрив та проведення позакореневого і листового підживлення посівів.

Made with