Вовчок соняшникова: заходи боротьби з паразитом

Вовчок соняшникова: заходи боротьби з паразитом

Як вже відомо, вовчок соняшникова є паразитом соняшнику, крім того вона може заражати томати, сафлор, тютюн та інших. Паразит харчується повністю за рахунок рослин-господарів.

Як же вберегти майбутні посіви від цього неприємного «гостя»? І що робити, якщо Ви зустріли його у себе в поле?

Боротися з вовчка дуже складно, оскільки бульба дзиги, який оселився на кореневій системі культурного рослини, буде постійно давати все нові і нові паростки, які рано чи пізно вийдуть на поверхню і зроблять нове насіння. Тому, для боротьби з вовчка потрібно вжити цілий комплекс заходів.

Для початку, потрібно дотримуватися правильного багатопільної сівозміни з урахуванням історії полів і ступеня зараженості їх вовчка, з тим, щоб правильно розміщувати посіви соняшнику по клинам сівозміни та встановлювати термін повернення соняшнику на його місце, не раніше 8-10 років, в залежності від ступеня зараженості грунту насінням вовчка.

Також, варто звернути свою увагу на деякі агротехнічні прийоми, зокрема запобігати попаданню насіння паразита на незаражені території, глибока оранка, прополка вовчка до дозрівання насіння, після чого рослини спалюють і закопують. Зволожена земля стане ворогом для паразита, який на противагу воліє суху.

Все швидше набирає популярність серед аграріїв найбільш біологічний вид боротьби з вовчка, за допомогою гриба (Fusarium orobanche) і мушки (Phytomyza orobanchia), які перешкоджають поширенню дзиги. Проте цей метод поки не отримав широкого застосування і поступається в першості своїм хімічним аналогам - гербіцидів.

Хімічні методи в цьому випадку припускають, застосування різних гербіцидів, що провокують хвороби і загибель вовчка соняшникового.

Все більше і більше інвестицій йде в селекцію, і це не дарма. Адже вже сьогодні на основі багаторічних досліджень були розроблені нові стійкі до вредителю гібриди. Деякі з них вже показують хороші результати. Тому, при виборі гібрида для майбутнього посіву необхідно вибирати ті, що стійкі до тих чи інших паразитів і хвороб, зокрема і до вовчка.

Хоча як би не хотілося усвідомлювати, але хвороби і паразити є однією з частин сільського господарства, важливо лише те, наскільки ви будете готові їх знищити до того, як вони «витопчуть» Ваш урожай.

Made with