Вовчок - стійкі гібриди чи Євролайтнінг?

Вовчок - стійкі гібриди чи Євролайтнінг?

Вовчок соняшниковий, або кумський, є одним із найстрашніших бур'янів, що засмічує посіви соняшника в Україні. Його рослини не містять хлорофілу, а відтак не потребують фотосинтезу. Вовчок паразитує на корінні соняшнику і бере поживні речовини безпосередньо з тіла господаря, що значною мірою лімітує виробництво цієї культури.

В Україні цей вузькоспеціалізований паразит поступово пристосовується до нових умов та просувається з південного сходу до південного заходу країни. Щороку вовчок з'являється на більш північних полях. Шкодочинність вовчка надзвичайно висока. Він призводить до затримок у рості рослин, відчутному зниженні врожайності (на 30-70% і більше). Наприклад, за наявності 30 квітконосів вовчка на одному соняшнику врожай насіння з такої рослини знижується в 7 разів, а при наявності 60 і більше квітконосів рослина взагалі може не сформувати врожай. Крім цього вовчок має велику кількість різних підвидів та рас, що суттєво обмежує можливості його гербіцидного контролю.

Вовчок (ЗАРАЗІХА) на полі - краще стійкий гібрид чи Євро-Лайтнінг?

Якщо на Вашому полі з'явився вовчок, то постає питання: чим краще його контролювати? Гербіцидом Євролайтнінг чи за допомогою посіву генетично стійких сортів? Найбільш ефективним є одночасне використання обох методів. І тому є низка причин:

  1. сортова чистота насіннєвого матеріалу соняшника. Майже завжди насіння соняшника, яке реалізується в Україні має не більше 95-97% сортової чистоти. Тобто, щонайменше 3% насіння можуть бути нестійкими до вовчка та будуть вражатися цим бур'яном;
  2. з використанням Євролайтнінгу також можливі проблеми: несвоєчасне внесення препарату, неправильно визначена  його гектарна норма, метеорологічні завади тощо. Також варто пам'ятати, що для контролю вовчка не можна використовувати мінімальну норму внесення Євролайтнінгу, яка складає 1 л/га. Мінімальна норма внесення цього препарату для контролю вовчка складає 1,2 л/га, а для Євролайтнінгу Плюс - не менше 2 л/га.

Саме через ці фактори якісний контроль вовчка можливий виключно за допомогою об'єднання гербіцидного контролю та вирощування генетично стійких до цього бур'яну гібридів.

А придбати насіння таких гібридів та будь-які засоби захисту рослин можна у комфортному магазині аграрія Growex.

Made with