Вплив коронавірусу на ринок ЗЗР в Україні

Вплив коронавірусу на ринок ЗЗР в Україні

Наприкінці 2019 року в китайській провінції Хубей розпочалася епідемія нового коронавірусу COVID-19. Ця хвороба швидко поширилась майже на всю територію материкового Китаю, а зрештою і вийшла за межі країни. Масштаби поширення хвороби жахливі. Наразі лише в самій КНР кількість загиблих від COVID-19 сягнула 2247 осіб, а ще понад 75,2 тис. інфіковано. В країні введено безпрецедентні заходи безпеки - декілька міст-мільйонників повністю закриті на в'їзд та виїзд, в певних провінціях введено воєнний стан.

Але в XXI столітті глобалізація світових ринків досягла такого рівня, що спалах нової хвороби в Китаї ризикує безпосередньо вплинути на ринок ЗЗР в Україні та на сільське господарство нашої країни в цілому. Річ у тому, що китайські виробники пестицидів мають найбільшу долю ринку ЗЗР у світі - близько 50%. І на український ринок пестицидів їхній вплив не набагато менший. Наприклад, 2019 року в Україну з Китаю було імпортовано 33 тисячі тонн ЗЗР, що становило 34% від загального імпорту. А заради запобігання вільному поширенню вірусу та стримування потенційної пандемії влада Китаю повністю або частково зупинила роботу більшості морських портів. А саме морським транспортом до України (та й до Європи в цілому) надходили вироблені в КНР пестициди.

Ситуацію ускладнює те, що часткова або повна зупинка морпортів через введений карантин розпочалася безпосередньо після закінчення традиційних для Китаю новорічних вихідних (нагадаємо, що в КНР новорічні свята припадають на кінець січня/початок лютого).

Окрім цього компанія "Maersk", що найбільшим перевізником вантажів з Китаю до України, обмежила своїм кораблям можливість входити до портів Піднебесної.

undefined

За інсайдерською інформацією Growex, усі ці фактори невдовзі призведуть до того, що українські аграрії зіткнуться з дефіцитом ЗЗР. І якщо переважна більшість ґрунтових пестицидів була відвантажена в Україну ще до початку епідемії коронавірусу, то препарати для весняного обробітку культур затримуються в портах КНР на невизначений термін.

undefined

Також зрив строків постачання ЗЗР з Китаю до України призведе до суттєвого здорожчання пестицидів у найближчі тижні. Наприклад, популярні в Україні гербіциди на основі трибенурон-метилу вже зросли в ціні до $50 за літр.

Growex активно відстежуватиме ситуацію з постачанням ЗЗР з Китаю в Україну та оперативно інформуватиме Вас.

Made with