Як і коли сіяти ярий ріпак?

Як і коли сіяти ярий ріпак?

Ярий ріпак не є надто поширеною в нашій країні культурою, хоча в реаліях сільського господарства Україні він може бути високорентабельною культурою, але для цього необхідне дотримання правильної технології вирощування. А як відомо наріжним каменем технології вирощування будь-якої культури є підготовка насіння та його посів. Адже саме від правильного проведення цього агротехнічного заходу залежить формування майбутнього врожаю культури. Тож розглянемо детально як і коли потрібно сіяти ярий ріпак?Насіння ярого ріпаку необхідно обирати виходячи з ґрунтово-кліматичних умов господарства та наявних коштів. Важливо пам'ятати, що насіння ріпаку високої якості при вологості 12% зберігається не довше місяця.

Перед сівбою насіння необхідно обробити фунгіцидним протруйником, що дозволить зберегти його від цілого ряду хвороб (альтернаріоз, несправжня борошниста роса, кореневі гнилі) та пліснявіння. Одночасно з цим можна обробити його інсектицидним протруйником задля захисту від ґрунтових шкідників висіяного насіння та сходів культури. Насіння мультинаціональних компаній-виробників йдуть вже протруєні. Але є випадки при посіві сортового ріпаку деяких компаній, коли посівмат продається непротруєним. На це потрібно звертати увагу і при потребі протруювати інсектицидом. Можемо порекомендувати тіаметоксам Кайзер або імідаклоприд Гаучо. Якщо ж мова йде про фунгіцидний протруйник, Вам в допомогу Максим XL або Фаєр.

Щодо сівозміни, то найкращими попередниками для ярого ріпаку є зернобобові культури, озима пшениця та кукурудза. У зв'язку з наявністю спільних шкідників його не можна висівати після інших культур родини Капустяних. Повернення ріпаку на одне й те саме поле доцільно не раніше ніж за 4 роки, а якщо у сівозміні є цукрові буряки, то цю перерву варто збільшити до 5-6 років. У разі вирощування ріпака по ріпаку врожайність культури знижується на 25%.

В тих регіонах України, де випадає достатня кількість опадів, після культур раннього збирання проводять лущення стерні на глибину 6-8 см та оранку на 20-22 см. У разі, якщо після оранки були рясні опади, проводять боронування важкими боронами, а безпосередньо після появи перших сходів бур'янів - культивацію на глибину 6-8 см. У районах з недостатнім зволоженням передпосівний обробіток ґрунту складається з проведення лущення пожнивних залишків на глибину 6-8 см і розпушення ґрунту на 8-10 см. На початку осені поля орють на глибину 27-30 см. Проведенню оранки повинна передувати обробка посівних площ ґрунтовим гербіцидом. Навесні проводиться передпосівна культивація. Перед посівом варто провести коткування поля.

Під основний обробіток ґрунту рекомендується вносити калій і фосфор. Азотні добрива вносять під весняну культивацію. Норма внесення добрив (у діючій речовині) становить: 120-150 кг/га азоту, 90-120 кг/га фосфору та 150-180 кг/га калію.

undefined
undefined
Made with