Як краще вносити КАС під кукурудзу і соняшник в 2024 році?

Як краще вносити КАС під кукурудзу і соняшник в 2024 році?

КАС має ряд переваг над звичними карбамідом чи селітрою. Головне знати як вносити його під соняшник та кукурудзу, щоб не викинути гроші на вітер.

Адже внесення з осені (не на мінералізацію)- це буде даремно витрачений кас. Внесення обприскувачем по вегетуючій культурі, по листу - теж поганий варіант, бо не засвоїться.  

Може тоді вносити КРНом в міжряддя по вегетації?  Чи краще вайт дропами або обприскувачем уже по вегетуючій культурі на ґрунт, а не листок? 

А якщо вносити в передпосівну культивацію, які там нюанси з пролонгованою дією?

Давайте розберемо кожен з цих способів.

Свою думку про КАС напишіть в коментарях під відео.

Чому Кас такий крутий і чим кращий за інші азотні добрива? Ми виділили 4 переваги:

  1. Він дуже ефективний у всіх агрокліматичних зонах України, в тому числі й посушливих.
  2. Його можна використовувати на різних стадіях. Бо сухі добрива можна вносити наприклад в передпосівну культивацію або давати локально з посівом в сівалку.  КАС же можна використовувати для внесення уже по вегетуючій культурі. Про осіннє внесення тут не говоримо. 
  3. Наступна перевага - пролонгована дія. В Касі є три форми азоту, добриво буде доступно кореню рослин поступово, а не все одразу в одну фазу. Якщо взяти карбамід, де є лише амідна форма азоту, то добриво не буде доступно рослині відразу. Йому спочатку треба перейти в амонійну форму, потім в нітрату. А тоді буде засвоюватися коренем. Азот доступний весь відразу може просто фізично не встигнути повністю засвоїтися коренем. Частина буде потрачено. В Касі поки нітратна буде засвоюватися, амонійна буде переходити в нітратну, а амідна в амонійну. Відповідно потім, коли перша нітратна закінчиться, буде доступна та, яка спочатку була амонійна і так далі. Це надзвичайно важливо. Але якщо ми звернемо увагу на те, в які фази соняшник та кукурудза потребують найбільше азоту. То побачимо, що це більш пізні фази, коли формується урожай.
  4.  І остання перевага-  нижча вартість одиниці діючої речовини, порівняно з гранульованими. Це не означає, що нижча вартість 1 тонни. Це якщо порахувати скільки коштує одна одиниця азоту в конкретному добриві. То зазвичай у КАСі вартість буде меншою.

 Як же найефективніше внести КАС під соняшник, кукурудзу?

  1. Внесення з осені (не на мінералізацію) - це такий собі варіант. Тому що це азот «в нікуди». Так, він буде використаний ґрунтовою біотою, якщо вносити не пізньою осінню. Але значна частина буде просто “потрачено”. Адже поки ви посієте й одержите сходи, культурі треба буде азот. На більшій території України - це  десь у травні. Сподіватися що там залишився КАС - марно. 
  2. Може тоді внести обприскувачем по вегетуючій культурі, по листу? Це дуже поганий варіант. Амонійна і нітратна форми з Касу не будуть засвоюватися листом. Більше того, вони здатні спричинити підпал культури. Тим більше,коли соняшник і кукурудза вже посходили. І коли ви захочете робити таке внесення, температура повітря буде точно вище +15. Можна просто втратити свої посіви. 
  3. Внесення КРНом в міжряддя по вегетації -теж поганий варіант. Таким чином пошкоджуються молоді рослини. 
  4. А як щодо внесення вайт дропами або дифлекторними форсунками (обприскувачем)? По вегетуючій культурі, але на ґрунт, а не листок. Таким чином ми даємо азот одразу під корінь. Плюс це відбувається зазвичай в максимально пізній фазі - коли ви можете технічно заїхати обприскувачем. Ми отримуємо азот, який буде засвоєний на більш пізніх етапах розвитку. Тут важливий нюанс. В період коли робиться це внесення на дворі уже спека, яка катастрофічно впливає на культуру. Тож варто працювати вночі або в прохолодну хмарну погоду. Памʼятайте, що таким чином норма внесення повинна не перевищувати 150 кг/га. А так як ми не заробляємо додатково добриво в ґрунт, воно залишається зверху. Робити дане внесення коли верхній шар ґрунту пересушений - не варіант.
  5. Залишається внесення в передпосівну культивацію. Напевно найлегший спосіб. Але тут два нюанси. Перший - нітратний азот буде доступний одразу кукурудзі та соняшнику, що дасть їм швидкий, потужний старт. Хоча такий же швидкий і потужний старт буде й в бурʼянів. Тож тут плануйте внесення ґрунтового гербіциду або раннє внесення страхових. Другий нюанс - пролонгованість дії. За рахунок того, що коли робиться даний прийом, температура середньодобова уже пересікає позначку +10 градусів.Орієнтовний термін, за який весь азот перейде в доступну нітратну форму 2-3 тижні. Щоб подовжити дію азоту і він був доступний на більш пізніх фазах, варто використовувати інгібітори. Існують інгібітори нітрифікації, що сповільнюються процес переходу амонійної форми в нітратну. Та інгібітори урази, що сповільнюють перехід амідної форми в амонійну. Також є ще один метод, він поки не до кінця не доведений, але має право на життя - додавання тіосульфату в Кас. Є версія, що таким чином також можна пролонгувати дію азоту.

От і розібрали основні варіанти внесення Касу. Обирайте оптимальний для вашого господарства та враховуйте особливості кожного способу. Рекомендуємо купувати КАС зараз. Поки немає ажіотажу та  більшість фермерів чекає, тому він є в наявності та по хорошій ціні. Бо чим більший буде попит,  тим більша на нього буде ціна. 

Made with