Як обрати гектарну норму гербіциду?

Як обрати гектарну норму гербіциду?

Зараз гарячий сезон польових робіт і нам дуже часто ставлять питання, скільки можна вносити того чи іншого гербіциду, щоб був класний результат. Давайте розберемося, від чого залежить його гектарна норма. Ви знаєте, що гербіцид, який в перекладі буквально означає “знищувати рослинність”, ми вносимо для контроля небажаної рослинності. Аби визначитися із гектарною нормою препарату, треба дивитися на фазу розвитку буряна. Якщо бур’янів небагато і фаза мала – мінімальна гектарна норма. І навпаки, маючи гарний зелений коврик із бурянів у себе на полі із фазою 4-6 листочків, не варто думати ні про яку мінімальну норму. Як бачимо, головним чинником, який допомагає нам визначити гектарну норму є фаза буряну, який ми маємо проконтролювати.

Другий момент – це умови зовнішнього середовища. Конкретно нас цікавить два фактори – температура і волога. Наприклад, якщо у нас низька температура, то гектарну норму гербіциду потрібно збільшувати, адже зазвичай гербіциди працюють в діапазоні від +15 до +25. Є деякі гербіциди, які при низьких температурах не працюють взагалі. Наприклад, Дикамба, 2.4 Д або АЛС інгібітори. Так Євро-Лайтнінг чи Експрес будуть погано працювати при температурі нижче +10. Якщо ми бачимо, що ще холодно або планується похолодання, ні про які низькі норми мови не може йти. І навпаки, якщо сонце аж надто пече, температура повітря становить +40 і вночі не стає холодніше, гектарну норму треба зменшити. Особливо, якщо це страховий гербіцид, адже він на культуру буде попадати так само, як і на буряни.

Ми не просто так підготували спеціальний випуск про гектарну норму гербіцидів. Їх неправильне застосування навіть спонукало нас до створення нової рубрики “АгроФЕЙЛ”. Бо аж надто багато помилок агрономи роблять, не зважаючи на температурний режим і кількість вологи під час внесення. Найгірше те, що в таких ситуаціях фермери й с правді не можуть знайти причину своєї невдачі. Адже робив усе правильно, згідно з інструкціями, а горох тим часом виліг. Ну, це я для прикладу.

Що ж стосується забезпечення вологою, то чим більше вологи у повітрі та грунті, тим легше культури переносять стрес, адже буде краще живлення. Більше того, гербіцид гарно взаємодіятиме із клітинним соком рослин.

Також важливо розуміти, велика кількість препаратів має грунтову дію, яка проявляється лише тоді, коли діюча речовина препарату зв’язалася із грунтовою вологою. Тому неабияке значення має глибина зволоженого шару землі.

І не забувайте про можливість фізичного змивання препарату. Зрозуміло, що коли після внесення гербіциду планується хоча 3-4 годинний дощ, то гектарну норму треба збільшувати.

І ще, коли ми говоримо про грунтову дію та ефективність будь-якої гектарної норми препарату, то тут найголовнішим чинником все-таки є норма виливу і розмір краплі.

Made with