Як працюють фунгіциди?

Як працюють фунгіциди?

Принцип дії фунгіцидів базується на “концентрації діючої речовини на одиницю живої маси”.Якщо це контакнті – то на площі поверхні рослини.Системні, відповідно, в середині рослини на одиницю маси. Основна задача фунгіциду – боротьба з патогенами, що заселяють рослину. Або намагаються це зробити. І при певній ймовірності – ми застосовуємо фунгіциди. Але кожна діюча речовина має свою ефективність у боротьбі з різними патогенами. Так наприклад стробілурини і триазоли будуть мати різну ефективність проти одного і того ж збудника. А ще в середині кожної групи діючих речовин є різні за ефективністю. Наприклад, епоксіконазол є в рази ефективнішим за древній тебуконазол, для контролю основних проблем у посівах зернових. Хоч обидва вони відносяться до триазолів.

І все ж основою ефективності фунгіцидів є концентрація д.р. в одиниці живої маси рослини. Це означає, що на раніших етапах органогенезу культури, для контролю того чи іншого збудника – треба меншу кількість тієї чи іншої діючої речовини. І рекомендації по застосуванню гектарних норм ззр повинні базуватись саме на масі рослин на гектарі. Адже залежно від регіону та умов вирощування – однакові сорти будуть показувати різну вегетативну масу.А на пізніших фазах розвитку, коли рослина має більшу масу – треба більше діючої речовини, щоб у повній мірі проконтролювати збудника.

Тут також працює накопичувальна система. Адже застосовуючи однакову д. р. два рази – вона буде накопичуватись у рослині. І для контролю патогену , при повторному нанесенні – треба менше девешки. Особливо ефективно цей прийом працює при використанні комплексних препаратів. На зернових це такі як Авіатор, Адексар, Абруста та Бонтіма. Також важливо пам’ятати, що кожна д.р. має свою ефективність контролю окремого збудника. Використовуйте правильні фунгіциди!

І хай прибуде з Вами урожай!

Made with