Як розрахувати азот для мінералізації рослинних решток?

Як розрахувати азот для мінералізації рослинних решток?

Після статті про солому мені почали задавати питання: як же точно розрахувати кількість азоту для запуску процесу мінералізації пожнивних решток?

Насамперед треба уточнити одну річ: не завжди потрібно урівнювати вуглець до азоту в ідеальній пропорції 1 до 10. Адже у більшості випадків це буде економічно недоцільно.Ну і той факт, що у грунті також є азот – ніхто не відміняв. Хоч в якій би формі він не був.Тому рекомендованим є урівнювання співвідношення азоту до вуглецю 1:25 або 1:30.Тобто 25 частин вуглецю на одиницю азоту.

Тож давайте розберемось, як порахувати азот.Припустимо Ви зібрали урожай 6 т пшениці з гектара.Усереднене співвідношення основної до побічної продукції у пшениці озимої 1 до 1гоТобто Ви отримали 6 т соломи на гектарі.Вміст вуглецю в соломі коливається в межах від 35 до 40%6т це 6000 кілограм. Множимо 6000 на 0,37. Середній вміст вуглецю.Отримуємо приблизно 2 220 кг вуглецю у 6 т соломи.Тепер 2 220 ділимо на 30. Гарне співвідношення для компенсації це 1:30.Результат дорівнює 74 кг азоту по діючій речовині.Тепер ділимо на 0,32. Карбамідо-аміачна суміш із вмістом азоту 32%.Маємо 230 кг/га у фізичній вазі добрива.

Звичайно, це може здатись великою цифрою.Але треба зважати на те, що при відсутності доданого азоту – весь азот буде взято з грунту.Солома всеодно мінералізується. Питання лише в тому, як швидко і скільки при цьому азоту залишиться для наступної культури.Пам’ятайте: як мало б ви азоту не застосували – він весь піде на користь.І 20 і 50 кг азоту на гектар це краще ніж нічого.А куди рівнятись і як рахувати я Вам сьогодні розповіла!

Кому було цікаве це відео – ставимо лайк!Підписуйтесь на канал, щоб не пропустити нові відео!Кнопочка тут під відео.І хай прибуде з Вами урожай!

Made with