Як розрахувати норму висіву?

Як розрахувати норму висіву?

Сьогодні ми дамо відповідь на питання : Як розрахувати норму висіву?

Мені дуже часто задають питання типу: а скільки цієї пшениці мені треба посіяти?

5 мільйонів насінин, відповідаю я. Та нє, в кілограмах скільки сіяти? І тут люди, що займаються сільським господарством дуже давно, дізнаються нові терміни: посівна придатність насіння, маса 1000 насінин, схожість. І справді, агрономи почали потихеньку забувати, що один з головних факторів урожайності саме норма висіву та сіють наугад 150, 200 або 250 кілограм зернових або 5-7 кілограм ріпаку. Керуючись рекомендаціями сусіда або некомпетентного менеджера зі збуту.

Як визначити норму висіву? В першу чергу треба обчислити посівну придатність насіння.

Посівна придатність розраховується  за формулою:

де Ч – це чистота насіння, показник, що вказує наскільки чисте насіння від домішки, С – схожість насіння

Посівну придатність обчислювати обов’язково, адже не знаючі % схожості та енергії проростання – неможливо правильно розрахувати норму висіву для забезпечення необхідної густоти стояння тієї чи іншої культури.

Якщо говорити про гібридне насіння, наприклад соняшника або кукурудзи то тут вже все вказано у сертифікаті і насіння в мішку вже пораховане, тож треба тільки порахувати насіння в рядку на погонний метр.

Якщо це насіння насипом, то вам доведеться вираховувати норму висіву самостійно!

Норму висіву обчислюємо також по формулі:

де К – рекомендована норма висіву в мільйонах штук зерен на гектар, М – маса 1000 насінин в грамах, П – посівна придатність у %.

Таким чином потрібно розраховувати норму висіву під кожну партію насіння. Саме тому агрономи у великих господарствах слідкують за поставками від дистриб’юторів весною!

Також існують коефіцієнти, що впливають на збільшення норми висіву. Це такі як: строки посіву, консистенція ґрунту та наявність вологи в ньому та інші, про них ми поговоримо у наступних відео.

Переконливо рекомендуємо Вам вираховувати норму висіву і не сіяти наугад бо так сказав сусід чи менеджер!

Made with