ЯК УНИКНУТИ СУПЕР-БУР'ЯНІВ?

ЯК УНИКНУТИ СУПЕР-БУР'ЯНІВ?

Те, про що повідомлялося ще на початку квітня, нарешті відбулося. У жовтні 2020 року Європейський Парламент прийняв рішення щодо визнання української системи сертифікації та самого насіння, що виробляється в нашій країні, таким, що відповідає всім вимогам європейського законодавства. За прийняття цього рішення проголосував 491 євродепутат при 159 – проти та 47, що утрималися.

Як повідомляє виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко: "Залишаються технічні моменти – документ буде передано до Ради ЄС для формального схвалення 16 жовтня 2020 року, після чого глави Європарламенту і Ради Європейського Союзу спільно підпишуть документ." У разі вдалого затвердження та підписання цей документ повинен бути опублікованим в Офіційному віснику ЄС і на 20-й день після цього (згідно із текстом рішення) він набуде чинності.

Прийняття цього рішення матиме кілька позитивних наслідків для українських аграріїв:

  1. нові ринки збуту продукції: вирощене в Україні насіння відтепер можна буде безперешкодно експортувати до країн-членів Європейського Союзу;
  2. додана вартість: через можливість такого експорту ціна насіннєвого матеріалу стане у 2-10 разів вищою, що суттєво підвищить рентабельність його вирощування;
  3. репутаційні вигоди: прийняття цього рішення доводить високу якість і відповідність українського насіння одним із найжорсткіших вимог сертифікації у світі;
  4. можливість залучення інвестицій: відтепер насінництво в Україні стає більш привабливим з економічної точки зору, що напевно зацікавить як українських, так і закордонних інвесторів.

В оновленому офіційному переліку третіх країн, насіннєва продукція з яких визнається еквівалентною вимогам ЄС, українське насіння знаходитиметься між турецьким та американським.

Growex нагадує, що робота з приведення сертифікаційної документації до європейських норм в Україні почалася майже 10 років назад, а першим серйозним етапом на шляху до визнання документації та насіннєвого матеріалу стало вдале проходження у 2015-му році аудиту ЄС, який підтвердив те, що насінництво в нашій державі має відповідну базу.

Made with