Як вибрати добриво?

Як вибрати добриво?

Сучасний ринок надає аграріям України можливість обирати з безлічі різноманітних добрив для своїх посівів. Та як обрати саме те добриво, яке насамперед необхідне Вашому посіву та Вашому ґрунту? Коли його внести, щоб отримати максимальну ефективність? Команда Growex підготувала для Вас підбірку рекомендацій щодо вибору типу та часу внесення мінеральних добрив.

ПРИМІТКА: для точного визначення того, який саме елемент потрібно внести для відчутного підвищення рівню та якості врожаю, необхідно провести агрохімічний аналіз ґрунтів.

Перше, на що необхідно звернути увагу під час вибору добрива - це логічність його застосування. Обирати тип добрива необхідно виходячи з запланованої врожайності, виносу елементів попередньою культурою, наявності в ґрунті доступних елементів та культури, що удобрюється. Наприклад, якщо в ґрунті спостерігається дефіцит фосфору та калію, то під посів пшениці найбільш доцільним буде внесення амофосу. А якщо одночасно з цим є дефіцит сірки - то найкращим добривом буде сульфоамофос.

Фактор №2 - розчинність. Кожен тип мінеральних добрив має свою ступінь розчинності, який обов'язково необхідно враховувати під час вибору добрива. Наприклад, фосфор зі складу амофосу стає доступним для рослин після тривалого періоду (від 2 до 6 місяців) розчинення в ґрунті. Відповідно, внесення цього добрива під сівбу є недоцільним.

Фактор № 3 - терміни проведення основного удобрення. Для ярих культур найкращим є внесення фосфору та калію восени, під основний обробіток ґрунту. По-перше, у ґрунтового розчину буде час на перетворення добрива в доступну форму. По-друге, це економить час навесні (а за незначного дефіциту цих елементів весняне внесення може стати й зовсім непотрібним). Для озимих культур також рекомендований посів с одночасним внесенням основних комплексних добрив.

Фактор № 4 - азот та його форми:

  1. під озимі при посіві вносять "швидкий" азот ЛИШЕ у разі пізнього посіву для швидкого набору вегетативної маси;
  2. внесення азоту під ярі культури восени прискорює мінералізацію рослинних решток і є доцільним лише в разі наявності на полі цих самих решток;
  3. коренева система усіх агрокультур добре засвоює нітратну форму азоту. А амідній та амонійній формам потрібен час для переходу в доступну форму.

Врахування цих факторів дозволить Вам підвищити ефективність від внесення мінеральних добрив та зменшить зайві витрати часу та коштів.

Made with