Як вибрати необхідний гібрид соняшника?

Як вибрати необхідний гібрид соняшника?

Вже декілька років поспіль Україна є світовим лідером за об'ємами вирощування соняшника. Фактично кожен фермер в нашій країні має у своїй сівозміні цю культуру. І кожного року перед фермерами стоїть важке завдання: обрати з-поміж величезної кількості гібридів саме той соняшник, який найкраще підійде для конкретного господарства. Саме тому Growex розробив рекомендації щодо того, на які параметри необхідно звертати увагу під час цього нелегкого вибору.

Як вибрати гібрид соняшника?

ГОЛОВНІ ПАРАМЕТРИ ДЛЯ ВИБОРУ ГІБРИДУ СОНЯШНИКА

Гербіцидна технологія. Наразі існує 4 типи гербіцидних технологій: класична (без гербіцидної технології), ExpressSun (з використанням гербіциду Експрес), Clearfield й Clearfield+ (з використанням Євро-Лайтнінгу та Євро-Лайтнінгу Плюс відповідно). Якщо в господарстві майже немає проблем з бур'янами, тоді варто обирати класичні гібриди. Clearfield або Cleafield+ гібриди варто обирати, якщо у Вашому господарстві є проблеми з вовчком. Якщо ж головною проблемою на Ваших полях є дводольні бур'яни, то Ваш вибір - ExpressSun гібриди.

Група стиглості. За цим показником соняшники поділяються на:

  1. ранні - період вегетації 100-105 днів;
  2. середньоранні - 106-110 днів;
  3. середньостиглі - 110-115 днів;
  4. середньопізні - 116-120 днів;
  5. пізньостиглі - понад 120 днів.

Обираючи соняшник за цим показником варто пам'ятати 2 важливі моменти. По-перше, час збирання соняшника та час посіву наступної культури сівозміни (наприклад, пізньостиглі гібриди збирають в жовтні-листопаді, тож сіяти після них озимі фактично неможливо). По-друге, чим довше соняшник стоїть на полі, тим більшу вегетативну масу він сформує і тим вищою буде його потенційна врожайність.

Стійкість до вовчка. Різні гібриди соняшнику мають різну стійкість до рас цього бур'яну - вона може варіюватися від 5 до 7 рас. При виборі гібрида за цим параметром варто звертати увагу на поширення вовчку у Ваших посівах. Також не забувайте, що різні компанії створюють гібриди з різних батьківських форм. Відповідно, стійкість до 7 рас вовчку у соняшника селекції компанії Нертус і компанії Syngenta (назви компаній взято для прикладу) буде відрізнятися. Тож навіть при необхідності щороку купувати гібриди з максимальною стійкістю до вовчка, доцільною буде зміна компанії-виробників насіння. Це допоможе уповільнити подолання вовчком стійкості гібридів до нього.

Вміст олеїнової та лінолевої кислот. Вміст цих кислот безпосередньо впливає на якість олії. Чим вище в соняшнику вміст олеїнової кислоти, тим вища якість отриманої з його насіння олії. І навпаки, чим вищий вміст лінолевої кислоти, тим якість олії буде нижчою.

Вартість посівної одиниці. Обравши гібрид за попередніми параметрами залишається лише обрати той, який найкраще відповідатиме Вашому бюджету.

Також варто не забувати й про інші параметри вибору гібриду: тип соняшнику (кондитерський або олійний), зона вирощування, потенційна врожайність тощо. Саме правильне врахування усіх цих факторів дозволить Вам отримати найбільшу віддачу від Вашого соняшника.

Made with