Як визначити біологічну урожайність ріпаку?
Щоб не було, а кінцевою метою вирощування сільськогосподарських культур завжди буде отримання максимального врожаю. І найбільшим бажанням кожного агронома або фермера є можливість якомога раніше дізнатись, яку саме врожайність вони отримають на конкретному полі. На жаль, визначити потенційну врожайність вкрай важко, тому що на підсумкові показники впливає просто величезна кількість факторів.
Найточнішою оцінкою врожайності (окрім, власне, підрахунку фактично зібраного врожаю) є біологічна врожайність. Визначення біологічної врожайності є вкрай важливим для оцінки можливих втрат врожаю при збиранні та для орієнтації в сумі витрат, необхідних для проведення жнив.
Біологічна врожайність ріпаку, як і будь-якої іншої культури, визначається на око із взяттям проб перед процесом збирання. Для визначення біологічної врожайності ріпаку існує конкретний алгоритм дій:
- проводиться окомірний аналіз посівів ріпака, з метою визначення зовнішнього вигляду типових для конкретного поля рослин;
- на 5-10 типових рослинах обраховується кількість стручків, з метою визначення середньої кількості стручків;
- визначається середня кількість насінин в одному стручку. В середньому цей показник для ріпака складає 18-25 насінин;
- визначається кількість рослин на 1 гектарі поля (для визначення цього показника необхідно порахувати кількість рослин на довжині рядка відповідно до ширини міжряддя. Після чого дописати три нулі до отриманого числа, що буде відповідати кількості рослин на одному гектарі);
- вираховуємо масу 1000 насінин ріпака. Можна використовувати дані опису конкретного сорту чи гібриду, висіяного на полі, або порахувати цей показник самостійно (як це зробити, Ви можете дізнатись з відповідної статті на нашому сайті);
- кількість стручків множимо на кількість рослин на гектарі;
- отримане число множимо на середню кількість насінин в стручку;
- отримане число множимо на масу 1000 насінин ріпака.
Ця цифра і є показником біологічної врожайності або ж врожайності на корені ріпака. Для планування витрат на збиральні роботи варто пам’ятати, що показник біологічної врожайності не враховує низку факторів (погодні умови, ступінь осипання стручків тощо) і тому завжди є завищеним відносно фактично отриманого врожаю. Тож отриманий Вами показник біологічної врожайності варто використовувати насамперед в якості попередньої, оптимістичної оцінки потенційного врожаю.