Як визначити ФАЗУ 31 ВВСН на зернових?

Як визначити ФАЗУ 31 ВВСН на зернових?

Пшениця має 100 фаз розвитку з шкалою ВВСН. Однією із ключових є 31 фаза ВВСН, адже на неї припадає початок стеблування пшениці, тобто до цього вона розвивалася вегетативно.31 фаза обмежує застосування ріст-регуляторів на основі хлормекват хлориду, а також синтетичних ауксинів і дикамби. Те, що треба було зробити до цього періоду, так це внести основний азот.Щоб визначити фазу, беремо скальпель, лопату і відправляємося в поле. Обираємо типаві рядки і приблизно однакові рослини. Якщо бачимо, що є вторинна коренева система і бокові пагони, рослинку вже можна “різати”. Аби визначити фазу за шкалою ВВСН, розтинаємо головний пагін пшениці.В нашому регіоні на деяких полях пшениця не дійшла потрібної нам фази. Розрізавши стебло пшенички зможемо побачити ще несформоване 1-ше міжвузля, колос тільки починає відходити. Матимемо середину кущення, 25-27 фазу.

Це говорить про те, що маємо можливість зробити всі необхідні обробітки регуляторами росту та фунгіцидами, якщо потрібно.

Чому 31 фаза визначається саме по головному пагону?

Це тому, що головний пагін вже заклав майбутній урожай і це гарно видно в розрізі стебла. Тому для того, щоб не зменшити урожай, після 31 фази за шкалою ВВСН ми вже не застосовуємо синтетичні ауксини, а також регулятори росту на основі хлормекват хлориду.

Made with