Як визначити расу вовчку?

Як визначити расу вовчку?

У відео про 6-ту расу вовчку ми запитували у Вас, чи цікаво дізнатись про визначення рас вовчку соняшникового. І якщо це відео вийшло – значить ми таки набрали 300 лайків. Тож давайте розберемось, як визначається раса вовчку соняшникового!

Для визначення раси вовчку використовують звичайні соняшники. Звичайне гібридне насіння вирощене на насіннєвих заводах. Таке саме як ви купуєте у мішках, його висівають на земельних ділянках де треба визначити расу. У так званих лабораторіях висівають у горщики, де ґрунт заряджений насінням вовчка, яке попередньо відібрали на полях, де вирощувався соняшник.

Тобто провести аналіз раси вовчку може абсолютно будь-який фермер на своєму полі. Єдине, що для цього треба – це мати так звані гібриди – маркери. Адже є соняшник стійкий до менш ніж п’яти рас, до 5,6,7. Хтось ще їх маркують буквами, але суть від цього не змінюється. І тільки на пророслих соняшниках у ґрунті можна визначити поведінку насіння вовчка, а значить і належність його до певної раси.

Знаю, що деякі мультинаціональні компанії створили спеціальні підбірки гібридів і пропонують їх фермерам як маркери рас вовчку.

Отже, найпростіший та найнадійніший спосіб визначити расу вовчка соняшникового – це висіяти гібриди-маркери. Чи то в полі, чи в лабораторних горщиках. Ставте лайк, якщо уявляли собі величезні лабораторії з нанотехнологіями, які з величезними мікроскопами вивчають соняшники і вовчка! Адже більшість фермерів так собі це і уявляє.

Обов’язково треба згадати, що в лабораторіях все ж використовують специфічні прилади. Адже на українській землі сходяться дві хвилі поширення вовчка. Один зі сходу – краснодарський край, інший із заходу – з Балкан. І пристосування до стійкостей гібридів можуть бути різні. Саме для визначення походження використовують лабораторний аналіз ДНК насіння вовчку соняшникового. Використовують для цього метод електрофорезу, після чого співставляють гени-маркери.

Ставте лайк за корисну інформацію! Напишіть у коментарях під цим відео, яка ще інформація може Вас цікавити щодо вовчку.

Made with