Як зняти стрес з ріпаку після нічних приморозків?

Як зняти стрес з ріпаку після нічних приморозків?

Весна у 2020 році видалась холодною, з сильними вітрами і нічними морозами. Після теплої зими, коли ріпак тільки почав відновлювати вегетацію і нарощувати вегетативну масу, погода змінилась і озимі перенесли перші нічні морози. Посіви ріпаку постраждали від низьких температур і знаходяться у стресі без можливості ефективно накопичувати поживні елементи. Листова поверхня ріпаку пошкоджена, а значить не може нормально фотосинтезувати і накопичувати цукри.Тож як допомогти рослині впоратись зі стресом після нічних приморозків?Спочатку потрібно оцінити стан Ваших посівів. Якщо уражено менше 5% листкової поверхні, можна не турбуватись. Якщо ж показник перевищує норму, час подбати про антистресанти. Але найперше рослині треба дати будівельний матеріал, за допомогою якого вона могла б відновлювати вегетативну масу. Для цього прекрасно підійде препарат Амікс від компанії Нертус.

Це висококонцентроване рідке добриво-антистресант з амінокислотами, яке підвищує стійкість до несприятливих умов. До його складу входить 20 % вільних амінокислот та цілий набір макро- та мікроелементів: натрій, фосфор,калій, магній та інші. Добриво Амікс призначене для позакореневого підживлення сільськогосподарських культур. Під час внесення препарату необхідно забезпечити повне та рівномірне змочування всієї поверхні культурних рослин робочим розчином. Коштує воно близько 100 грн на га при його нормі виливу 250-300 г/га. Нагадуємо, що актуальні ціни на препарати вказані на сайті Growex.

Далі варто подумати про гарну можливість для рослини засвоїти даний їй будівельний матеріал. Тут розумним буде використання Квадростиму від компанії Квадро Плюс.

Завдяки ПЕГам, що входять до складу цього стимулятора росту, Ваша культура краще засвоїть елементи живлення через листкову поверхню, і швидко дістанеться місця призначення. Квадростим у нормі від 0,4 до 0,5 л/га забезпечить Вашій культурі швидке відновлення пошкоджених тканин і гарну стійкість до нових стресових факторів. А вартість його так само не велика - до 100 грн/га.Крім того варто додати, що опосередковано Квадростим буде виконувати функцію фунгіцида на рослині, адже затягне поверхню листка і болячки не зможуть потрапити всередину.

Названі вище препарати можна використовувати в баковій суміші з карбамідом. Але варто пам’ятати головне правило підживлення - не нашкодь. Тому звертаємо Вашу увагу на рекомендовану норму застосування карбаміду - 3-5 кг, в залежності від потреби. Така норма буде абсолютно безпечною для озимих.

Також до суміші можна додати 2 кг сульфату магнію. І вийде недорога, а головне - ефективна бакова суміш на ріпак. Якщо ж на Вашому полі підвищена вологість, на це також варто звернути увагу і додати до бакового розчину фунгіцид, адже волога в цей період - відчинене вікно для хвороб, особливо якщо листя ріпаку вже було уражене. Спори грибів будуть поширюватись і вражати слабкі, пошкоджені ділянки.

  Тому у випадку підвищеної вологи не зайвим буде додати до баку карбендазим, щоб підсушити посіви і прибрати всі ті хвороби, що вже є на полі. Такі препарати, як Зидан від Pest.ua, наприклад, знищують сапрофітні гриби і підсушують пошкоджені тканини. Він також порівняно недорогий і доволі швидко рухається по рослині.  

Якщо ж ви вже ідентифікували хворобу на своїх посівах, можете використовувати планові фунгіциди у баковій суміші.Якщо стаття була корисною для Вас, чекаємо на Ваш відгук у коментарях. Напишіть нам, можливо у Вас є свій перевірений комплекс, який гарно працює на відновлення озимих після приморозків.

Made with