Яке добриво купити?

Яке добриво купити?

Якщо ми візьмемо всі добрива, або лише ті, які порівнюємо, чи підбираємо собі під культуру і зрівняємо тільки по ціні діючої речовини, наприклад:

Амофос 10:52=13000

Карбамід N46=10000

Селітра аміачна N34,5=9000

Діамофоска 10:26:26=11500

Якщо порахувати ціну за одиницю д.р., ціну за 1 тону ділимо на суму д.р.

Виходить так, що у Амофоса 1 д.р.=218 грн, Карбамід=217 грн, Селітри=265, Діамофоски=185.

Виходячи з цього, найдешевше д.р. у діамофосці – 185 грн – 1 д.р., а найдорожча у селітри – 261.

Моя думка така – це порівняння не є правильним, хоча багато людей сьогодні так і рахують. Якщо ми будемо порівнювати не всі добрива, не будемо рівняти під одну лінійку комплексні (амофос, діамофос) та азотні, а порівняємо їх по категоріях: азотні між собою, комплексні між собою, то це теж шлях малоефективний.

І наша думка – сьогодні так не рівняють.

Дамо відповідь, чому.

Чому роблять різні варіанти добрив, з різними елементами (із калієм, із фосфором, без азоту, без фосфору і т.д.) чи різні форми азоту в азотних добривах. Це теж не просто, і ви, певно, це також знаєте.

На одних грунтах не вистачає калію, кисла реакція грунтового розчину, на інших ніби все вдосталь, але рослина не може його взяти, ще враховуємо культуру, термін внесення і багато факторів.

Тому на сьогодні так багато варіацій добрив. І рівняти їх лише по ціні за 1 д.р. вже не правильно, а точніше – не професійно. Краще зважити всі плюси: (що воно вам дасть на ваших ґрунтах і під певну культуру, коли його краще використати для максимальної віддачі) і можливі недоліки. Тільки після загальної оцінки можете порівняти по ціні д.р., якщо це буде потрібно. Дякую за гарне питання. Професійно підходьте до вибору вашого добрива.

Made with