Які гібриди соняшника обрати, щоб не довелось пересівати?🌻

Які гібриди соняшника обрати, щоб не довелось пересівати?🌻

Посіяли соняшник, приїхали перевірити сходи та розумієте, що схожість і енергія проростання дуже низькі та маєте менше ніж 40 тисяч насінин на гектар. Така неприємна ситуація може статись з різних причин, одна з яких - неякісне насіння. Тому в цій статті дізнаєтесь: як та якісні гібриди обрати потрібної групи стиглості та під вашу технологію.

Навіть якщо всі поля господарства знаходяться в одному регіоні, в одній кліматичній зоні, вони все одно будуть відрізнятися за рівнем вологи, родючісті ґрунту, поширеними хворобами, шкідниками та бур’янами, попередником і т.д. 

 Саме через це в господарстві рекомендовано висівати 3-4 гібриди з різними характеристиками та групою стиглості. 

Насіння соняшнику рекомендовано підбирати під ту технологію, яка вирішуватиме проблеми вашого поля.

При виборі гербіцидної технології обов’язково потрібно враховувати, яка культура буде наступною у сівозміні, адже післядія деяких гербіцидів може тривати до 9 місяців.

На соняшнику застосовують 4 технології вирощування. До кожної з них підходить певний гібрид, стійкий до діючої речовини препарату, що застосовується.

Класична технологія. Підходить для господарств, що мають відносно чисті від бур’янів поля.

Якщо треба ранній гібрид- можете обрати Честер від Сингенти або ЛГ 50480  від Лімагрейн. Лімагрейн трошки дешевший він 6158грн за мішок, а Честер коштує зараз 6498грн.  Обидва з семирасовою стійкість до вовчка, стабільні з високим потенціалом врожайності. 

Якщо шукаєте середньоранній гібрид - це може бути ЛГ 50505 від Лімагрейну 5907грн або Розалія від Лідеа 8085 грн. Це ціни за мішок 150 тисяч насінин.

Середньостиглі гібриди- Арізона або Ласкала. Вони мають семирасову стійкість до вовчка. Обидва гібриди Сингентовські. Арізона коштує 7650грн за мішок, а Ласкала 6973грн. До речі, на Арізону акція до 1 листопада. Тому можете вигідно зараз придбати. Переходьте за посиланням https://growex.market/product/si-arizona

По середньопізніх гібридах рекомендуємо ЛГ 5687 або МАС 97.А.

До речі, більше актуальних гібридів ви знайдете в таблиці “Класифікація гібридів соняшника 2023 рік”  за посиланням 👉 https://drive.google.com/file/d/1JagWHflaQ1bKZO-GcCbJ7_orjxdSTHN2/view?usp=sharing

Замовити всі гібриди з таблички можна зателефонувавши в Гровекс Маркет- національну онлайн- дистриб’юцію. Номер телефону: +38(095)-043-02-03.

*Наявність та актуальні ціни уточняйте в Growex Market.

ExpressSun технологія. Технологія, яка дозволяє боротися з широким спектром дводольних бур’янів.

 При цьому, її ефективність не залежить від типу ґрунту, його вологості чи способу обробітку. За такої технології гербіцид доволі швидко розкладається і дозволяє на тому ж полі сіяти будь-яку культуру після соняшника.З мінусів: діюча речовина препарату відноситься до ALS-інгібіторів, які радять застосовувати не частіше, ніж раз на три роки.

Вибірка гібридів під технологію ExpressSun, поділені за групою стиглості.

Вибірка гібридів під технологію ExpressSun, поділені за групою стиглості.

Clearfield під Євро-Лайтнінг.

 Ця технологія дозволяє у період після появи сходів боротися з однорічними дводольними та злаковими бур’янами. Технологія дозволяє контролювати найбільш проблемні бур’яни, у тому числі усі раси вовчка, та пригнічує багаторічні бур’яни у посівах соняшника.

Вибірка гібридів під технологію Clearfield, поділені за групою стиглості.

Вибірка гібридів під технологію Clearfield, поділені за групою стиглості.

Clearfield Plus під Євро-Лайтнінг Плюс. 

Ця технологія є вдосконаленою версією попередньої. У ній розробникам вдалося зменшити пестицидне навантаження на гектар, зберігши при цьому максимальну ефективність препарату.

Вибірка гібридів під технологію Clearfield Plus, поділені за групою стиглості.

Вибірка гібридів під технологію Clearfield Plus, поділені за групою стиглості.

Нагадуємо, що більше гібридів під вашу технологію та потрібну групу стиглості знайдете в табличці "Класифікація гібридів соняшника 2023". 

І наостанок ще трохи про декілька важливих пунктів при виборі гібриду.

  1. Вовчок соняшниковий.  

    Раніше вовчок був проблемою здебільшого південних регіонів, проте зараз цей бур’ян набуває поширення і на півночі. Залежно від його розповсюдженості, він може знищити від 5 до 90% врожаю соняшника. Тому, по-перше, необхідно обирати стійкі до вовчка семирасові гібриди, а по-друге, застосовувати відповідну гербіцидну технологію.

   2. Інтенсивність гібриду

   Гібриди інтенсивного типу не зможуть розкрити свій потенціал і дати високу врожайність за екстенсивної технології вирощування.  При підборі гібриду також важливо враховувати генетичний потенціал урожайності та олійності, а також стійкість гібриду до стресових умов вирощування та поширених хвороб у регіоні.https://youtu.be/uQ5462dtII0?si=SyRc--bW_LbnfXRR

Made with