Який протруйник обрати на сою?

Який протруйник обрати на сою?

Протруєння насіння є важливим фактором для збереження посівів та сходів сої. Проте проведення цього агротехнічного заходу має ряд потенційних ризиків, уникнути яких можна правильно підібравши препарат та дотримуючись технології обробки насіння. Тож на які саме аспекти, окрім класичного співвідношення ціна/якість, варто звернути свою увагу під час вибору протруювача насіння сої?

  Одним із найважливіших факторів є ступінь захисту, який може надати препарат. Переважна більшість насіння сої протруюється виробником. Зазвичай це універсальний протруйник Максим XL. Він вважається зразком захисту насіння, адже до його складу входять дві діючі речовини: флудіоксоніл 25 г/л, металаксил-М 10 г/л. Препарат використовується для боротьби з грунтовими інфекціями і хворобами сходів і має як контактну, так і системну дію. Здебільшого у випадках, коли насіння вже оброблене виробником, використовується протруювач, що забезпечує захист від найбільш поширених хвороб. Але такий варіант не завжди здатен захистити насіння та сходи від хвороб, які можуть зустрічатись на якомусь конкретному полі. Додатковий захист насінню сої можна надати, обробивши його інсектицидним протруювачем для захисту від ґрунтових шкідників. Тож додаткове протруєння насіння багатокомпонентним препаратом дозволить Вам підвищити шанси на збереження сходів.  

  Ми рекомендуємо здійснювати додаткове протруювання насіння сої інсектицидом разом з інокулянтом та мікроелементами. Таким чином ви заощаджуєте на застосуванні інсектециду по вегетації, коли виникне така потреба. Економічно вигідніше протруїти насіння імідаклопридом чи тіаметоксамом, аніж в сезон купувати той самий Нурел Д для боротьби із шкідниками сходів. Ідеальна схема на допротруєння сої: Кайзер + Хістік Соя + Тітон Паросток. Велике значення може відігравати додавання Молібдену до суміші на протруювання, адже він впливає на процес зв'язування атмосферного азоту і буде набагато ефективнішим в комбінації з інокулянтом.  

Не менш важливим є і вибір діючої речовини протруювача. І тут варто приділити увагу одній важливій деталі, а саме групі діючих речовин та їхньому впливу на схожість насіння та енергію його проростання. Діючі речовини протруювачів з групи триазолів не варто використовувати для протруєння насіння сої, адже вони знижують як рівень схожості, так і енергію проростання. Більш доцільним є використання препаратів з групи бензимідазолів, які фактично не впливають на рівень цих показників, або стробілуринів, які підвищують енергію проростання насіння сої (у деяких випадках до 30%).

Також на ринку поширені біологічні протруювачі насіння. Проте, використання цих препаратів на даний момент можливе лише у поєднанні з хімічними засобами, адже ефективність сучасних біологічних комплексів для протруєння не перевищує 60%. В той самий час використання хімічних протруювачів має ефективність на рівні від 70% до 90%. Проте щороку якість біологічних протруювачів зростає, тож у майбутньому вони зможуть скласти серйозну конкуренцію хімічним аналогам.

Головне пам'ятайте, що якість проведення підготовки посівного матеріалу має не менше значення, ніж вибір якісного препарату для протруювання насіння.

undefined
Made with