ЯКИЙ ВИД ЗБЕРІГАННЯ ОБРАТИ ДЛЯ КУКУРУДЗИ?

ЯКИЙ ВИД ЗБЕРІГАННЯ ОБРАТИ ДЛЯ КУКУРУДЗИ?

Зберігання зерна – заключна, та не мало важлива фаза у всьому процесі праці агронома. Адже дотримання всіх заходів безпеки та технологічних процесів (посіву, догляду та обмолоту кукурудзи), можуть зійти нанівець, якщо проявити халатність у виборі виду зберігання зерна.

Що ж, давайте звернемо нашу увагу на декілька найбільш популярних методів збереження кукурудзи та якими недоліками й перевагами наділений кожен з них.

Зберігання насипом. Такий тип збереження є характерним для продовольчо-кормового та технічного зерна, задля розташування якого використовують зерносклади, бункерні сховища, силоси елеваторів тощо. Важливо звернути увагу на вологість і температуру. Якщо зерно добре просушене, то непогано зберігається при будь-якій висоті насипу. Продукт же середньої вологості – при температурі не більше 10 °C та при висоті близько 2,5 метрів. Якщо більше 2,5 метрів, то зерно почне самозігріватися. У елеватори зазвичай закладають кукурудзу, вологість якої складає близько 13% та зерно охолоджене до температури навколишнього середовища.

Зберігання в силосах-баштах. Процес такого збереження – анаеробний, тобто протікає без доступу кисню. Але факт того, що коливань температури у сховищах іноді не уникнути, що може спровокувати утворення конвекційних потоків повітря, наслідком яких, стане поява конденсату у верхньому шарі зернової маси, або нижньому. І як наслідок, виникнення грибкових та бактеріальних збудників.

А тепер до найцікавішого. Чи чули Ви про зберігання сухого зерна в полімерних зернових рукавах? Ні? Тоді ми розповімо Вам про них саме сьогодні. Адже у світі все більшої популярності набирає даний вид збереження зерна, зокрема Аргентині, США та Канаді, які є традиційними виробниками та експортерами зерна. Для українського ж аграрія ця технологія лише починає входити в ужиток. Як зазначають українські новатори, зерно, яке зберігається в мішках-рукавах навіть після року перебування в полімерному мішку зберігає початкову вологість, яка була при завантаженні та не втрачає якісних властивостей. Завдяки відсутності доступу до повітря та “диханню” самого зерна, в зерні не заводяться комірні шкідники. Це є великою перевагою в порівнянні зі зберіганням у складі.

Сьогодні ми з Вами розглянули декілька видів зберігання зерна кукурудзи. Можна сказати, що навіть дійшли до спільного знаменника. Адже істина одна, і вона в тому, що, використовуючи той чи інший вид збереження, необхідно дотримуватися спеціальних заходів і технологій.

Якщо ж вам було цікаво та хочете дізнатися більше про консервування кукурудзи, а також який спосіб консервування обрати, підписуйтесь на нас, запрошуйте друзів, ставте «лайк» та отримуйте більше інформації на сайті harvestdiary.com.ua.

Made with