Якісний посів ріпаку

Тут головне питання – що ми хочемо отримати на виході і як цього досягнути?Є люди, які скажуть : “хочу 7 тонн ріпаку!”. Але хотіти не шкідливо для здоров’я.

Не для реклами скажу, проте не від однієї людини я чула, що в Одеській області Великомихайлівського району є фермер, який вирощував у себе на полях такий урожай. І це реально навіть на півдні України. А тому залишається іще багато чому навчитись, адже 7 тон з гектара – це великий багаж теоретичних знань і практичної реалізації. Тож поїхали.

Спочатку ми повинні проаналізувати, який врожай реально зібрати в тих умовах де Ви знаходитесь, хто поблизу збирав максимальний і як йому це вдалось. В нього крута технологія чи просто вдалий рік. Але я Вам скажу, що навіть у хороший рік, коли є волога врожайність все одно різна. Оцінили, ті хто захотіли середню врожайність – вони знають як її отримати. Але є предовики, яким хочеться більше, це люди, які шукають шляхи вдосконалення своїх технологій. І тут постає питання: обирати районований сорт чи гібрид ріпаку. Всі знають, що у гібридів урожайність буде вищою завдяки явищу гетерозису. Виробники корті купують новий гібридний матеріал можуть легко користуватись результатами селекційного прогресу. Це можна побачити по стійкості до хвороб, зменшенню втрат від розтріскування стручків, стійкості до стресових факторів – зимостійкість, морозостійкість, стійкість до вилягання, жаростійкість а також підвищення олійності. Всі знають, що нові гібриди дають змогу отримати більший валовий врожай, бо вони мають більший набір адаптації до умов вирощування і можуть більш повно розкривати генетичний потенціал.

Не забувайте, що насіння повинно бути якісно протруєне. Це один з найдешевших і найефективніших агроприйомів. Адже препарату на насіння йде не багато, тому ми можемо використати всі переваги протруювання. Доробити насіннєвий матеріал фунгіцидом, інсектицидом, щоб спати спокійно хоча б місяць та мікроелементами із стимуляторами для гарного старту. Хоча насіння ріпаку іде за стандартом протруєне лише фунгіцидом, інсектицидом протруюють за окрему плату. На цьому етапі ми вже маємо якісне насіння. Тепер потрібно висіяти його в ґрунт у якісне насіннєве ложе. Про обробіток ґрунту під ріпак вже говорили у попередніх матеріалах, кому цікаво – заходимо на сайт і шукаємо.

Тепер обираємо термін посіву згідно нашого гібриду, хоча в мене його сіють коли є погодні умови. Компанія Монсанто, наприклад, дозволяє висівати свої гібриди починаючи з 25 липня, тільки треба обирати гібрид із повільним початковим ростом. Про це ми також вже говорили раніше. Навіть якщо Ви переживаєте бо посіяли занадто рано, це не є проблемою, на сьогодні є препарати ріст регулятори, які допоможуть із переростанням. Пізній термін посіву вважають другу декаду вересня, цього не треба боятись, а знати, що треба докласти зусиль для максимального початкового розвитку рослин і швидкого набору кондиції для перезимівлі.

Наступним показником якісного посіву ріпаку йде норма висіву. У кожного з гібридів вона може відрізнятись та зазначається у каталогах компаній виробників. Залежить від зони вирощування і строків посіву. У сортового насіння, як правило, складає від 0,8 до 1,2 млн схожих насінин на гектар.

Не менш важливим є глибина заробки насіння і коливається вона в межах 2-3 см, може і глибше, якщо ми переслідуємо вологу, але ми повинні не допустити витягування рослин. Ріпак має дрібне насіння і висівати його потрібно на оптимальну глибину і рівномірно розприділивши насіння по полю якісною технікою для посіву.

Made with