ЄС заборонив використання хлорпірифосу

ЄС заборонив використання хлорпірифосу

Парламент ЄС у лютому 2020 року прийняв зміни до європейського законодавства, згідно з якими використання інсектицидів із фосфорорганічними діючими речовинами хлорпірифос і хлорпірифос-метил та їх продаж в країнах ЄС буде заборонено з 1 жовтня 2020 року.Головною причиною введення цієї заборони є отруєння пестицидами, що містять ці діючі речовини, бджіл, пилку та перги.

Також токсичні залишки цих речовин знайдено в стеблах культурних рослин. А при внесенні їх в ґрунт частина пестицидів потрапляє у джерела, ріки та інші водойми, що призводить до підвищення рівня забруднення поверхневих та підземних вод.

Через очевидну загрозу екологічній безпеці, ЄС заборонив не лише продаж цих інсектицидів, а й експорт на свою територію сільськогосподарської продукції, що містить понад 0,01 мг/кг залишків хлорпірифосу або хлорпірифос-метилу. Таке обмеження означає фактичну заборону на ввезення до ЄС продукції, під час виробництва та зберігання якої застосовувались пестициди, з даними діючими речовинами.

І хоча в нашій країні препарати, на основі цих діючих речовин, наразі не підпадають під заборону, таке рішення здатне суттєво ускладнити експорт аграрної продукції з України до Європейського Союзу, адже ці пестициди використовуються у нас не лише для захисту посівів великої кількості культур, а й для контролю шкідників у складських приміщеннях.

В Україні на основі цих діючих речовин зареєстровано близько 40 препаратів, якими обробляються майже всі основні культури.

undefined

У зв’язку із цим, більшість українських зернотрейдерів вже повідомили, що відмовляться від закупівлі рослинницької продукції врожаю 2020 року, якщо вона міститиме залишки хлорпірифосу або хлорпірифос-метилу.Окрім цього компанії, що виробляли інсектициди на основі цих діючих речовин, згортають виробництво таких препаратів. Наприклад, компанія Corteva Agriscience, що є виробником популярного в Україні хлорпірифос вмісного препарату Нурелл-Д, оголосила про повне припинення його виробництва та реалізації до кінця поточного року.

Що робити, аби не понести збитки при здачі зерна?

Є кілька варіантів, як уникнути проблеми. Можна використовувати диметоат, як аналог хлорпірифосу. На відміну від останнього, цю діючу речовину не було заборонено в Європі. Тому, якщо є потреба у фосфорорганіці - той самий Бі-58 непоганий варіант. Є ще один спосіб. Якщо ви впевнені у своїй продукції, і точно знаєте, що вміст хлорпірифосу в залишках не перевищує норму, можна звернутись до лабораторій, які перевіряють продукцію на шкідливі залишки і надати зернотрейдерам, які на цьому питанні спекулюють, незалежну оцінку. Якщо цікаво, де можна перевірити зерно на залишки хлорпірифосу, напишіть про це в коментарі під статтею. Ми підготуємо для Вас такий матеріал.

Made with