З яким добривом посіяти озимину?

З яким добривом посіяти озимину?

Прийшла осінь і мені дуже часто почали задавати питання: з яким же добривом посіяти озимину? Я постараюсь дати відповідь у цьому відео.

Насамперед хочу наголосити на необхідності розрахунку системи живлення! Це найпростіший та найдешевший варіант вгадати добриво та його  гектарну норму.

Але що ж робити, якщо Ви з тих, чи інших причин не маєте аналізів ґрунту та розрахованої системи живлення? У такому випадку треба керуватися логікою та знаннями про добрива.

Комплексне добриво таке як нітроамофоска, амофос або сульфоамофос є сенс використовувати при посіві озимини у двох випадках. Перший – це коли на полі все погано з макроелентами, тобто вони не вносились останні 2 – 3 роки. Скажемо таке, на бідних полях, щоб дати хоч якийсь % макроелементів, але при цьому треба звернути більше уваги на азот і сірку при підживленнях. Другий випадок, коли доцільно сіяти з комплексним добривом – це «багаті» поля. Коли я кажу «багаті» то думаю про землі з щорічним внесенням солідних гектарних норм добрив, досконале дотримання системи захисту культур та системи обробітків. Доцільність на таких полях зумовлена таким фактором, що азотно-сірчане живлення буде забезпечуватись впродовж вегетації прикореневим та позакореневим живленням. Тобто розкидачі, сівалки та обприскувачі довнесуть недостаючу кількість азоту. А от фосфор і калій у цьому випадку доцільніше внести відразу у ґрунт.

Залишились ще азотні добрива карбамід і селітра. Чи варто сіяти з цими добривами? Тут головне розуміти принцип дії кожного з добрив.

Селітра аміачна – AMONIUM NITRATE має у своєму складі азот у двох формах, як можна було здогадатись із назви – амонійну і нітратну. Вміст обох форм рівний, тобто, якщо це селітра 34% – ва то по 17%. Саме через вміст цих форм аміачна селітра має ефект «швидкого» азоту. Вона швидко переходить у ґрунтовий розчин і швидко засвоюється рослиною, а саме кореневою системою. Тобто доцільно використовувати селітру коли потрібен швидкий азот.

Карбамід – UREA, або ж просто сечовина – це добриво з високим вмістом азоту, який знаходиться в амідній формі. Карбамідна форма.

Амідна форма азоту карбаміду не може засвоюватись так швидко кореневою системою, як амонійна чи нітратна із селітри, адже спочатку їй треба перейти в нітратну за допомогою ґрунтового комплексу. І тільки потім рослина зможе в повній мірі використати добриво. Що з цього випливає? Карбамід у ґрунт – це довгий азот. Тобто є сенс використовувати його з посівом озимини коли ресурси господарства обмежені, а є різка необхідність азоту. На відміну від селітри амідна форма азоту промивається довго тому буде доступна впродовж вегетації озимини.

Чи варто використовувати селітру з посівом озимини? І так, і ні. Чому? Обґрунтованим це є тоді, коли посів ранній або оптимальний, тобто рослина встигне його засвоїти хоч на якийсь %. А от коли посів пізній, то рослини, не маючи кореневої системи, не зможуть почати засвоювати її, а за рахунок схильності до швидкого промивання в нижні шари ґрунту, танення снігу завдасть великих непродуктивних втрат азоту. Отже при посіві озимих, селітру треба використовувати дуже обережно.

Тепер Ви знаєте на що дивитись, щоб вибрати добриво для посіву озимини. Якщо залишились питання – пишіть у коментарях, я дам відповідь там або у наступних випусках!

Made with