Заборона гліфосату в Європі

Заборона гліфосату в Європі

Вже декілька років інформаційним простором Європи ширяться розмови про заборону використання у сільському господарстві препаратів на основі такої популярної діючої речовини як гліфосат. Після довгих років суперечок та обговорень Люксембург став першою країною Європейського Союзу, що з 31 грудня 2020 року законодавчо повністю забороняє використання та продаж на своїй території пестицидів, що містять цю діючу речовину та її похідні. В решті країн ЄС цей препарат офіційно дозволений до використання щонайменше до грудня 2022 року, проте швидше за все продовження дозволу на його продаж та використання в ЄС після 15 грудня 2022 року не буде.

Чому так? І чим це загрожує аграріям нашої країни та усієї Європи?

Причиною можливої заборони є те, що комісії, спеціально створені для оцінки впливу гліфосату на організм людини та навколишнє середовище, прийшли до діаметрально протилежних висновків. Так, Міжнародне агентство вивчення раку ООН, дійшло висновку, що гліфосат є канцерогенним для людей. Водночас Німецький інститут оцінки ризиків спільно з Агентством з безпеки хімічних речовин ЄС не знайшли жодних підтверджень канцерогенності речовини та не побачили генетичної загрози при правильному її використанні. Неоднозначність висновків комісій та понад 18400 судових позовів до компанії оригінатора гліфосату Monsanto щодо канцерогенності речовини (частина з яких були задоволеними), стали достатнім приводом для скасування дозволу на використання цієї діючої речовини.Позитивний наслідок від заборони використання гліфосатів - підвищення екологічності вирощування культур. Тим не менш агровиробники прогнозують збільшення витрат на вирощування сої та ріпаку в Європі і зменшення рентабельності цих культур. Хоча думка доволі неоднозначна. До того ж, ЄС потрібно буде знайти постачальників, здатних забезпечити відповідність своєї продукції новим стандартам щодо залишків гліфосату.

В Україні така заборона може найперше зачепити українських аграріїв, насамперед тих, хто експортує свою продукцію до ЄС або дрібних фермерів, які вирощують невеликі обсяги ГМО-сої чи ріпаку в межах господарства. Окрім скорочення ринку збуту сільгоспвиробники отримають ще одну, відтерміновану проблему. Через рух нашої країни до ЄС та поступову уніфікацію законодавства вже за декілька років заборона на використання гліфосату може бути затверджена і в нашій країні. Не можна сказати, що це кардинально змінить ринок ЗЗР, враховуючи, що й дозволу на використання гліфосатів у нашій країні офіційно немає. Якщо ж із забороною ГМО в Україні продукція і буде перевірятись на відповідність новим стандартам, то це буде не скоро.

Made with