Захист озимого ріпаку восени

Захист озимого ріпаку восени

Велика кількість аграріїв нашої країни вважають непотрібним проводити заходи щодо захисту посівів озимого ріпаку восени, пояснюючи це тим, що ріпак може не перезимувати, а відтак фінансові втрати будуть марними. Але насправді якісний захист восени підвищує шанси посіву на вдале проходження зимового періоду. Так, наприклад, забур'яненість посіву, особливо на ранніх етапах росту культури, призводить до того, що ріпак отримує менше сонячної енергії та поживних речовин та може не сформувати достатній для проходження зими об'єм вегетативної маси. Ушкодження хворобами знижує морозостійкість культури, а пошкодження шкідниками зменшує накопичення життєво необхідних ріпаку цукрів та поживних елементів. Та у чому ж полягає система захисту ріпаку восени? На які аспекти необхідно звернути увагу?

ГЕРБІЦИДНИЙ ЗАХИСТ

Забур'яненість посіву восени може призвести до зниження врожайності ріпаку до 15-30%. Особливо відчутний вплив бур'янів на зріджених посівах та за несприятливих ґрунтово-кліматичних умов (особливо у разі посухи після сівби). Восени посіви ріпаку засмічує ціла низка різнопланових бур'янів: тут є й однорічні ярі (лобода, гірчак, щириця), і однорічні зимуючі (підмаренник, триреберник непахучий, грицики), і багаторічні (осот рожевий, берізка, пирій, хвощ), і навіть бур'яни-ефемери (зірочник середній). Але найбільшої шкоди восени завдають багаторічні та злакові (у тому числі й падалиця) бур'яни.Для контролю багаторічних бур'янів посів обприскують препаратами на основі клопіраліду, амінопіраліду тощо. Найбільшу ефективність проведення цього заходу матиме за наступних умов:

  1. обприскування до настання фази 2-6 справжніх листків у бур'янів;
  2. протягом 3-5 днів після проведення обробки температура повітря не повинна опускатися нижче +5°С.

Контроль злакових бур'янів та падалиці проводять за допомогою грамініцидів (діючі речовини хізалофоп-п-етил, флуазифоп–П–бутил тощо). Обробку проводять у фазі 2-4 листків у бур'яну.ІНСЕКТИЦИДНИЙ ЗАХИСТСеред шкідників, що пошкоджують посіви ріпаку восени, особливу увагу необхідно звернути на підгризаючу озиму совку, ріпакових блішок, ріпакового пильщика та ґрунтових шкідників. Ці комахи завдають пошкоджень вегетативній масі, зменшують асиміляційну поверхню та погіршують шанси на перезимівлю. Обробку посівів доцільно проводити після їх обстеження. За наявності на полі 4-6 імаго блішок на 1 м² (у фазі сходів) або 1-2 несправжніх гусениць ріпакового пильщика на рослину (в фазі 3-4 листків) посів обприскують препаратами на основі альфа-циперметрину, дельтаметрину тощо. Для захисту посіву від гусені підгризаючих совок до наведених вище препаратів доцільно додати фозалон. Оптимальні температурні умови для внесення інсектицидів становлять +25°...+28°С.

ФУНГІЦИДНИЙ ЗАХИСТ

Основним джерелом ураження рослин хворобами є рослинні рештки та неякісне насіння. До того ж деякі види патогенів можуть перейти на ріпак з бур’янів родини Капустяних. У фазі 2-6 листків можливі прояви борошнистої роси, циліндроспоріозу, пероноспорозу, альтернаріозу, фомозу. Контролюють ці хвороби за допомогою фунгіцидних препаратів на основі флутріафолу, тебуконазолу тощо. Ці діючі речовини призводять до порушення цілісності клітинних мембран і, як наслідок, до відмирання міцелію грибів. Додатковою перевагою обробки ріпаку тебуконазолом може бути його ретардатна дія, яка може бути надзвичайно корисною для недопущення переростання ріпаку перед його входженням у зиму.

Якісний контроль шкодочинних організмів восени дозволить підвищити шанси на вдале проходження ріпаком зими та дозволить зменшити вплив шкідників, бур'янів та хвороб на врожайність культури.

Made with