Захист соняшника від хвороб

Захист соняшника від хвороб

Соняшник є однією з найбільш популярних та високорентабельних культур, що вирощуються в Україні. Проте його вирощування пов'язане з багатьма ризиками. Одним з них є ураження хворобами, які мають великий вплив на культуру протягом усього періоду вегетації. Втрати врожаю від впливу різних хвороб можуть становити до 30-35 центнерів з гектара. Саме для зменшення обсягів цих втрат потрібно проводити фунгіцидний захист соняшнику.

Для захисту соняшника від хвороб є три найважливіші фази використання фунгіцидів:

  1. передпосівне протруювання;
  2. обробка посівів у фазі 3-4 пар справжніх листків;
  3. на початку цвітіння рослин.

Насіння, що висівається, та проростки соняшнику на перших етапах росту та розвитку культури дозволяє якісно захистити від комплексу збудників хвороб протруєння насіння. Препарати, до складу яких входять такі діючі речовини, як металаксил-М, тирам, карбендазим тощо, дозволять проконтролювати пліснявіння насіння, фузаріозну кореневу гниль, пероноспороз, білу гниль та цілий ряд інших хвороб.У фазі 3-4 пар справжніх листків посіви соняшнику обробляють препаратами на основі азоксистробіну, ципроконазолу, карбендазиму, дімоксістробіну, піраклостробіну та інших діючих речовин. Вибір фунгіциду залежить від фітосанітарного стану посівів, визначення типу поширених на полі захворювань та спектра захисної дії препарату. Це дозволяє проконтролювати несправжню борошнисту росу та різні бактеріальні захворювання, які шкодять соняшнику у цей період.

На початку цвітіння соняшник уражується несправжньою борошнистою росою, білою і сірою гниллю, фузаріозом тощо. У цей період фунгіцидний контроль полягає в обприскуванні посівів препаратами, що містять наступні діючі речовини: карбендазим, ципроконазол, протіоконазол, флуопірам, фенамідон і так далі. У разі сильного поширення хвороб або неспрацьовування фунгіциду через погодні фактори за два тижні обприскування посівів фунгіцидами повторюють. Рекомендовані Growex фунгіциди на соняшник та актуальні ціни на них знайдете під цією статтею.

Також проведення десикації перед збиранням врожаю дозволяє не лише пришвидшити достигання насіння, а й зменшує ураження кошиків і насіння білою, сірою та бактеріальною гнилями.

З агротехнічних заходів контролю хвороб насамперед варто виділити:

  1. дотримання сівозміни з метою зменшення кількості спор збудників грибкових хвороб у ґрунті;
  2. контроль поширення падалиці соняшника;
  3. післязбиральну зяблеву оранку із загортанням післяжнивних решток, що сприяє швидкій їх мінералізації та суттєво зменшує кількість патогенів в ґрунті.
Made with