Закон про ринок землі прийнято

Закон про ринок землі прийнято

Те, про що так довго і наполегливо говорилося у всіх засобах масової інформації, сталося. 28 квітня 2020 року Президент України Володимир Олександрович Зеленський підписав закон про ринок сільськогосподарських земель, що був ухвалений в другому читанні парламентом України наприкінці березня 2020 року. Остаточне прийняття цього закону кардинально змінює фінансово-правові відносини у сфері сільського господарства, насамперед у частині права власності на землю та на обсяги земель, які можуть належати одній фізичній особі чи компанії. Тож, розгляньмо детально основні положення цього закону, щоб зрозуміти, яких змін у веденні аграрного бізнесу очікувати фермерам у найближчому майбутньому.

Власниками землі можуть стати виключно громадяни України, держава (як самостійно, так і в особі окремих адміністративно-територіальних одиниць) або юридичні особи створені та зареєстровані за законодавством України, акціонерами та членами яких є лише громадяни України, держава або громади. Також право власності на земельні паї можуть оформити банки, але лише у разі використання таких ділянок як предмету угод із заставою нерухомого майна з подальшою обов'язковою реалізацією їх на електронних торгах, що мають відбутися протягом 2 років з моменту набуття банком права власності.

Фізичні особи, що не є громадянами України, та юридичні особи зареєстровані за кордоном не можуть бути ані власниками земельних ділянок, ані власниками частин статутних фондів чи акцій аграрних підприємств до моменту проведення загальноукраїнського референдуму, на якому буде розглянуто це питання. Щоправда, саме прийняття закону про обіг сільгоспземель президент та депутати Верховної Ради перед виборами обіцяли прийняти лише за умови проведення попереднього референдуму.Навіть після проведення референдуму право власності на земельні паї не зможуть оформити:

  1. іноземці та іноземні компанії у разі, якщо ділянки знаходяться на відстані менше ніж 50 км до державного кордону;
  2. громадяни або компанії з країни-агресора або країни-окупанта;
  3. особи, на яких накладено персональні санкції;
  4. особи, що брали участь у терористичних організаціях;
  5. юридичні особи, кінцевими отримувачами вигоди в яких є інші держави, та ті, в яких неможливо чітко встановити отримувача вигоди;
  6. юридичні особи зареєстровані в офшорах або в країнах, що не співпрацюють з Україною у сфері протидії відмиванню незаконних доходів, та власниками яких є громадяни таких країн.

У власності однієї особи одночасно не може знаходитись понад 10 тисяч га сільгоспугідь.Розрахунки щодо купівлі/продажу землі проводяться лише у безготівковому форматі.Продаж земель на території АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей, що тимчасово не контролюються Україною, заборонено до моменту відновлення на цих територіях державного суверенітету України. Також забороняється продаж земель, що знаходяться у державній та комунальній власності.Закон набуває чинності з 1 липня 2021 року.

Тож відтепер в Україні як ніколи раніше стають актуальними слова американського письменника Марка Твена: "Купуйте землю - адже її вже більше ніхто не виробляє".

undefined
Made with