Збирання ріпаку у пізні терміни

Збирання ріпаку у пізні терміни

Нерівномірне дозрівання, можливе осипання насіння, розтріскування стручків та надмірна вологість - це найбільші проблеми, що постають перед аграріями під час косовиці ріпаку. Для зменшення втрат врожаю під впливом цих чинників є декілька варіантів. Але дедалі частіше аграрії використовують для цього зміщення періоду збирання врожаю на більш пізні терміни.Вирощування сучасних сортів та гібридів ріпаку дозволяє проводити збирання на 10-14 днів пізніше традиційних термінів, що дозволяє додатково підвищити рівень олійності насіння.

Найважливішим при цьому є власне визначення термінів збирання. Існує цілий ряд аспектів, на які необхідно звернути увагу, щоб чітко визначити ці строки:

  1. візуальний огляд посіву. При цьому варто пам'ятати, що під час огляду стану посіву важко побачити усі стручки, що є на рослині. Також не варто звертати зайву увагу на насіння, що осипалося на поверхню ґрунту, адже навіть при осипанні 1000 насінин на 1 м² загальні втрати врожаю не перевищують 1%;
  2. нерівномірне достигання стручків. Стручки в нижній третині рослин майже завжди знаходяться у тіні та залишаються зеленими навіть тоді, коли верхні стручки починають розтріскуватися. Насіння з таких стручків не буде вимолочуватися при збиранні. Якщо на одній рослині ріпаку є 20 нестиглих стручків, то втрати врожаю становитимуть близько 20%;
  3. вологість та стиглість насіння. Зазвичай для визначення стиглості ріпаку проводять контрольний обмолот з подальшим визначенням вологості зібраного насіння. Але це не є правильним показником стиглості, адже насіння із нестиглих стручків не обмолочується та взагалі не потрапляє у бункер комбайна. А відтак показник вологості зібраного насіння завжди буде нижчим, ніж фактична вологість насіння у полі.

Для правильного визначення строків збирання ріпаку доцільно провести скошування у контрольний валок (довжиною близько 50 м) та оглянути його на наявність недозрілих стручків. Визначення можливості пізнього збирання ріпаку також залежить від ґрунтово-кліматичних умов, опадів, вітру, можливості проведення десикації тощо.

Проведення збирання ріпаку у більш пізні строки (одночасно зі збиранням пшениці) дозволяє зменшити витрати на проведення косовиці на 50%, адже у такому випадку продуктивність роботи комбайна, кількість та якість врожаю зростають, а витрати на сушіння насіння зменшуються.

Made with