Зернові. Чому протруювати обов'язково?

Зернові. Чому протруювати обов'язково?

Літо добігає свого логічного завершення і настав час задуматись про посівну.

Сьогодні ми дамо відповідь на питання: “чому протруювати зернові обов’язково?”

Протруювання насіння вже давно стало константою в більшості господарств, які хочуть отримувати пристойні врожаї. Вони давно забули про хвороби, що передаються з посівним матеріалом. Та є частина людей, котрі ще й по цей день нехтують цією операцією. Кожна рослина, починаючи з насінини вже має всій генетичний потенціал урожайності. А сукупність факторів, що будуть впливати на рослину впродовж вегетації, якраз і формують кінцевий, бункерний врожай. А протруювання насіння є найпершим агротехнічним заходом для зменшення впливу на процеси росту і розвитку рослинки.

Виробник без агрономічної освіти:

Та нащо його протруювати!В мене он сусід протруював в позаминулому році, а я ні, а результат такий же!Я його потім по листу фунгіцидом бризну і все ок буде!

Вчений агроном:

Дійсно, якщо використовувати якісний посівний матеріал та висівати його на полі де культура із схожими хворобами і шкідниками була 2-3 роки тому – то вражаючої різниці можна не побачити.Але де гарантія, що у Вас не було закладено більший потенціал ніж у сусіда, а отримали Ви таки же врожай як він тільки через згубний вплив патогенів.Тобто недоотримали, а могли втерти йому носа! =)

Виробник без агрономічної освіти:

Хороший протруювач коштує дуже дорого!На цих протруювачах заробляють тільки ті хто їх продає!

Вчений агроном:

Говорячи про економічну ефективність, варто згадати, що протруювач – це не добриво, а засіб захисту від збудника.Тобто ефективність його буде визначатись у % збереженого а не доданого врожаю, а зберегти протруювач може від 10 до 40% від потенціального врожаю.З розумінням цього ситуація виглядає трошки по іншому, а яку закладку врожаю ви зробили? А це добрива, насіння, засоби захисту різних видів під запланований врожай. І наскільки потужний Вам треба протруювач, що зберегти вашу закладку. Бо у втраті 20-30% урожаю від 4 т/га та від 12 т/га є суттєва така різниця.

Виробник без агрономічної освіти:

А інший мій сусід протруїв насіння, а посіви все одно були вражені фузаріозною гниллю або сніговою пліснявою. Трави тепер після цього…

Вчений агроном:

Протруювач необхідно співставляти в першу чергу із сівозміною, історією поля та умовами вирощування.Адже кожна діюча речовина маю свою ефективність проти кожного окремо взятого збудника у відповідній концентрації.А дізнатись яким збудником та на скільки інтенсивно заражений посівний матеріал Вам допоможе лабораторний аналіз.

Протруюванням насіння нехтувати не можна в жодному разі!Адже це єдина можливість знезаразити насіннєвий матеріал і відповідно проконтролювати хвороби колосу, які передаються насінням та кореневі гнилі.

А про підбір протруювачів по поговоримо у наступних випусках.

Made with